Parohia Sf. Nicolae – “VLADICA din PRUND”, Bucuresti

Posted on februarie 12, 2009. Filed under: Biserici cu hramul Sf. Nicolae | Etichete:, |

Sursa: Blogul Parohiei Sf. Nicolae

imagine11Se afla intr-o vasta gradina, la poalele Patriarhiei. O biserica cu numele de Sf. Nicolae a existat in secolul al XVIII-lea in mahalaua numita a Vladichii (initial „Tigania Mitropoliei”), fiind probabil ctitorie a Mitropolitului Neofit I Cretanul (unul dintre marii ierarhi ctitori). Locul acestei biserici este astazi marcat de o cruce in piatra in curtea unei case de pe Bd. Regina Elisabeta. Lacasul este mentionat drept „Biserica Vladicai din zid” de catre misionarul franciscan Blasius Kleiner in 1761, iar mai tarziu, la 1794, Protopopul Stoica daruieste bisericii noi sfinte vase. Pana in 1877, singura ctitora era cunoscuta drept Marghioala Arion, sub supravegherea ei alegandu-se epitropia si administrandu-se averea bisericii.

Intre 1894-1895 s-au ridicat casele preotilor, care exista si astazi, peste drum de actuala constructie. In acel timp, „vechea biserica, care (…) din trecerea vremilor si (…) de mai bine de zece ani nu se facuse nici o reparatie bisericii, sfantul lacas era absolut darapanat, iar fondurile nu erau suficiente pentru refacere”.

imagine21Cu ajutorul primarului capitalei, Barbu Stefanescu Delavrancea, s-a obtinut „concursul spre a uni avutul desfiintatei biserici din Prund cu al bisericii Vladica, astfel ca sa se poata zidi o noua biserica si a-i asigura viitorul”. Biserica Sf. Nicolae „Din Prund” fusese ctitorita ca schit, inainte de 1682, de catre boierul calugarit, Teofan Schimonah, care a inchinat-o Mitropoliei. Desi era de dimensiuni mici, a servit ca lacas de inchinaciune locuitorilor din mahala timp de un veac si jumatate. In 1899, biserica si chiliile ei sunt daramate pentru extinderea Asezamintelor Brancovenesti.

In 1901, primarul Procopie Dumitrescu a hotarat ridicarea noii parohii Sf. Nicolae „Vladica”, dupa planul arh. belgian Eduard Leboeuf. La 7 noiembrie 1904 noul lacas este sfintit de P.S. Nifon Ploiesteanu.

Pictura a fost realizata in stil renascentist de catre pictorii Eugeniu Voinescu si D. R. Girolamo. Mobilierul din nuc a fost sculptat la manastirea Mislea, iar candelele de argint in atelierele Radivan. Biserica Sf. Nicolae-Vladica, realizata in stil neobizantin, are o cupola semisferica turtita, care acopera pronaosul de forma patrata. Pridvorul mic este incheiat deasupra, cu un fronton ce poarta o cruce din piatra.

Fatadele sunt impartite intr-un registru inferior cu brauri orizontale si unul superior cu ornamente din tencuiala la turnurile scarilor, la frize si cornisa, la ancadramentele ferestrelor. Registrul superior octogonal al turnurilor de la vest anunta raspandirea acestui tip de turla in perioada imediat urmatoare (in stil neoromanesc).

Make a Comment

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: